POSTURA CORECTA LA BIROU. CUM EVITAM PROBLEMELE?

Intrebarea „Cate ore pe zi petreci in fata calculatorului” n-ar trebui oare reformulata in „Cate ore pe zi NU stai la calculator”? Cei care lucreaza in fata unui ecran sigur ne vor da dreptate – durerile de spate si ochii inrositi amintindu-le in fiecare clipa de orele petrecute la birou, in fata calculatorului. Iata mai jos cateva trucuri utile pe care sa le adopti in timpul orelor de program. 

Statul prea mult pe scaun poate creste presiunea discurilor dintre vertebre si dauneaza si picioarelor si genunchilor, deoarece gravitatea tinde sa creasca presiunea sangelui in picioare si ingreuneaza circuitul/intoarcerea lui la inima.

Pentru coloana vertebrala

Medicii recomanda sa nu stai foarte mult timp in aceeasi pozitie, sa faci plimbari scurte prin birou, scaunul sa aiba un spatar lombar, iar inaltimea scaunului sa fie ajustata astfel incat talpile sa fie pe podea. In majoritatea cazurilor, durerile de spate sunt o consecinta a posturii incorecte.

E nevoie sa-ti ajustezi scaunul in asa fel incat partea de jos sa fie sustinuta corect. Coloana vertebrala trebuie tinuta “dreapta” (adica cu curburile ei naturale), iar cel mai simplu mod in care puteti face asta este impingand pelvisul in spate cat mai mult, pana cand atinge spatarul scaunului.

Pozitia capului

Capul se reazema pe coloana vertebrala, nu pe o tetiera. Banuiesc ca vi s-a intamplat sa va ridicati de la birou si sa va doara gatul, la spate. Este pentru ca ati stat intr-o pozitie incorecta si ati fortat muschii din acea zona. Datul capului pe spate sau mentinerea sa in jos, spre piept, activeaza anumiti muschi ai gatului pentru multe ore, ceea ce-i oboseste.

Centrul monitorului trebuie sa fie la nivelul ochilor, astfel incat sa nu dai capul nici pe spate si nici in fata pentru a te uita la ecran. Echilibreaza luminozitatea si contrastul pana la nivelul optim de confort. Capul trebuie sa fie centrat pe mijlocul monitorului, la o lungime de brat de acesta si cu marginea de sus a ecranului la nivelul sprancenelor.

Picioarele si bratele

Nu sta picior peste picior la birou. In aceasta pozitie, este dificil sa-ti mentii coloana dreapta si umerii in postura corecta, riscand sa-ti intinzi muschii de la nivelul pelvisului excesiv. Cele mai multe probleme ergonomice legate de munca la calculator se regasesc la umeri, coate, antebrate, incheieturile mainilor si palmele. Munca fara pauze poate provoca intepaturi repetate in aceaste zone, extinderi musculare fortate.

Tastatura trebuie sa fie pozitionata chiar in fata utilizatorului si destul de aproape pentru a evita intinderile excesive. Antebratele trebuie sa fie relaxate si paralele cu podeaua. Tasteaza usor si mentine umerii, bratele si degetele relaxate. Se recomanda amplasarea mouse-ului cat mai aproape pentru  confort si o coordonare mana-ochi maxima.

Cum sa utilizezi corect laptopul

Una dintre cele mai mari probleme ale persoanelor sedentare care-si petrec cea mai mare parte a vietii pe scaun, in fata unui computer/ laptop, este ca isi vulnerabilizeaza foarte mult structurile coloanei vertebrale. Musculatura spatelui este slab dezvoltata, nu sustine corespunzator coloana, care este suprasolicitata si are o pozitie nenaturala.

Laptopul a fost conceput pentru portabilitate si mobilitate, ceea ce dauneaza principiilor ergonomiei. Nu lucra cu laptopul in poala, desi e cool si aparent confortabil. Lucrul cu laptopul in poala te forteaza sa ai o pozitie cocosata, total incorecta si foarte daunatoare din cauza presiunii pe care o pune asupra spatelui.

Pune ecranul la nivelul ochilor. Este recomandat ca ecranul sa fie pozitionat la nivelul ochilor pentru a nu pune presiune pe coloana prin adoptarea unei pozitii usor aplecate. Foloseste un display cu o diagonala mare pentru a nu-ti forta ochii.

Postura incorecta, dar si miscarile gresite, care pun presiune pe coloana vertebrala, pot duce, in timp, la instalarea unei game largi de afectiuni ale coloanei, de la hernie de disc la artroza.

Ti s-a intamplat sa fii intrebat cata miscare faci intr-o zi si sa nu stii sa raspunzi. Sau sa te plimbi cu bicicleta impreuna cu cel mic si, dupa o jumatate de ora, sa nu-ti mai simti picioarele. Sau sa vrei sa urci pe o poteca de munte in vacanta si, la nici jumatatea drumului, […]
octombrie 2018 Share
Oasele si tendoanele sunt afectate de stilul de viață haotic, avertizează medicii. Alimentaţia de tip fast-food, lipsa de mișcare și...
octombrie 2018 Share
Parca ai face si tu un pic de miscare. Munca la birou te-a „bucurat” cu niste dureri de spate si poate si cu cateva kilograme...
octombrie 2018 Share
Alergarea practicata timp de 30 sau 40 de minute pe zi, de cinci ori pe saptamana, poate contribui la scaderea ritmului de scurtare a telomerilor si...
octombrie 2018 Share
vezi mai multe

PRODUSE RECOMANDATE

FLEXIMOBIL®
AKTIV, CAPSULE

FLEXIMOBIL®
ARTICULATII, CAPSULE

FLEXIMOBIL®
MED, GEL EMULSIONAT

Reclame recente

DON’T GIVE UP
DON’T GIVE UP
Share This