Faptul ca activitatea fizica este necesara pentru mentinerea sanatatii intregului organism este stiut de toata lumea. Cercetatorii au dus lucrurile o idee mai departe si au incercat sa afle daca o singura sesiune de exercitii fizice ar putea sa aiba efecte pozitive asupra creierului.
Cercetarea, condusa de oamenii de stiinta de la Center for Neural Science din cadrul New York University (NYU) si publicata in jurnalul de specialitate “Brain Plasticity”, a investigat efectul exercitiilor fizice asupra dispozitiei si cognitiei, scrie medicalnewstoday.com.
“Sesiunile de o ora de antrenament sportiv sunt folosite in prezent pentru a ajuta la rezolvarea problemelor ce tin de tulburarile cognitive si imbatranirea creierului, precum si la deficientele motorii specifice bolii Parkinson, dar si la vindecarea depresiei. Studiul nostru evidentiaza mecanismene si caile neuronale prin care exercitiile fizice pot aduce beneficii in acest sens”, declara prof. Wendy A. Suzuki, doctor in neurostiinte si autoarea principala a studiului, care a analizat datele colectate prin intermediul imagisticii cerebrale.
Cercetarile efectuate pana acum arata ca activitatea fizica poate proteja creierul impotriva neurodegenerarii si a altor forme de degradare cognitiva legate de inaintarea in varsta.
In studiile analizate, exercitiile aerobice au avut trei principale efecte: imbunatatirea proceselor mentale care ne ajuta in planificarea evenimentelor, concentrare si executarea atributiilor zilnice, imbunatatirea dispozitiei mentale si scaderea nivelului de stres.
In plus, studiile au aratat ca exercitiile aerobice activeaza mai multe suprafete ale creierului si ajuta la imbunatatirea nivelurilor neurochimice. Este vorba, in principal, despre neurotransmitatori: exercitiile aerobice cresc nivelul de dopamina, epinefrina, norepinefrina si serotonina. Dopamina insoteste procesul de invatare si este implicata si in procesele psihologice de compensare, imbunatatind astfel dispozitia.