CUM REACTIONEAZA CREIERU DUPA ANTRENAMENT

Faptul ca activitatea fizica este necesara pentru mentinerea sanatatii intregului organism este stiut de toata lumea. Cercetatorii au dus lucrurile o idee mai departe si au incercat sa afle daca o singura sesiune de exercitii fizice ar putea sa aiba efecte pozitive asupra creierului.

Cercetarea, condusa de oamenii de stiinta de la Center for Neural Science din cadrul New York University (NYU) si publicata in jurnalul de specialitate “Brain Plasticity”, a investigat efectul exercitiilor fizice asupra dispozitiei si cognitiei, scrie medicalnewstoday.com.

“Sesiunile de o ora de antrenament sportiv sunt folosite in prezent pentru a ajuta la rezolvarea problemelor ce tin de tulburarile cognitive si imbatranirea creierului, precum si la deficientele motorii specifice bolii Parkinson, dar si la vindecarea depresiei. Studiul nostru evidentiaza mecanismene si caile neuronale prin care exercitiile fizice pot aduce beneficii in acest sens”, declara prof. Wendy A. Suzuki, doctor in neurostiinte si autoarea principala a studiului, care a analizat datele colectate prin intermediul imagisticii cerebrale.

Cercetarile efectuate pana acum arata ca activitatea fizica poate proteja creierul impotriva neurodegenerarii si a altor forme de degradare cognitiva legate de inaintarea in varsta.

In studiile analizate, exercitiile aerobice au avut trei principale efecte: imbunatatirea proceselor mentale care ne ajuta in planificarea evenimentelor, concentrare si executarea atributiilor zilnice, imbunatatirea dispozitiei mentale si scaderea nivelului de stres.

In plus, studiile au aratat ca exercitiile aerobice activeaza mai multe suprafete ale creierului si ajuta la imbunatatirea nivelurilor neurochimice. Este vorba, in principal, despre neurotransmitatori: exercitiile aerobice cresc nivelul de dopamina, epinefrina, norepinefrina si serotonina. Dopamina insoteste procesul de invatare si este implicata si in procesele psihologice de compensare, imbunatatind astfel dispozitia.

 

Ti s-a intamplat sa fii intrebat cata miscare faci intr-o zi si sa nu stii sa raspunzi. Sau sa te plimbi cu bicicleta impreuna cu cel mic si, dupa o jumatate de ora, sa nu-ti mai simti picioarele. Sau sa vrei sa urci pe o poteca de munte in vacanta si, la nici jumatatea drumului, […]
octombrie 2018 Share
Oasele si tendoanele sunt afectate de stilul de viață haotic, avertizează medicii. Alimentaţia de tip fast-food, lipsa de mișcare și...
octombrie 2018 Share
Parca ai face si tu un pic de miscare. Munca la birou te-a „bucurat” cu niste dureri de spate si poate si cu cateva kilograme...
octombrie 2018 Share
Alergarea practicata timp de 30 sau 40 de minute pe zi, de cinci ori pe saptamana, poate contribui la scaderea ritmului de scurtare a telomerilor si...
octombrie 2018 Share
vezi mai multe

PRODUSE RECOMANDATE

FLEXIMOBIL®
AKTIV, CAPSULE

FLEXIMOBIL®
ARTICULATII, CAPSULE

FLEXIMOBIL®
MED, GEL EMULSIONAT

Reclame recente

DON’T GIVE UP
DON’T GIVE UP
Share This